מרבית האנשים יעשו לא מעט שיעורי בית לפני שיבחרו רופא משפחה או רופא שיניים שניתן לסמוך עליהם. הדבר צריך להיות נכון גם עבור קטועי הגפה בחיפוש ומציאת טכנאי תותבות.
בחו"ל טכנאי התותבות עוברים הסמכה, בדרך כלל מסיימים תואר אקדמי, מבצעים לימודי תעודה / תואר בתחום הפרוסטטיקה ובנוסף מבצעים התמחות בתחום. לצערנו בישראל זה אינו המצב, בעלי המלאכה בתחום אינם עוברים הכשרה מסודרת ואינם נדרשים לתעודה מול שום גורם מסודר – נושא זה נמצא בטיפול על ידי העמותה ומשרד הבריאות והחזון שלנו שיוקם בית ספר לפרוסטטיסטים, אך עד אז הנה מספר עצות לבחירת מכון התותבות שלך.
חשוב לדעת – יש לך הזכות לבחור כל מכון תותבות שתרצה ואף אחד לא יכול לחייב אותך ללכת למכון ספציפי. במידה וחייבו אותך בבית החולים או קופת החולים צור עמנו קשר.
צעד ראשון – רקע מקדים
- בדוק והכר את רשימת בתי המלאכה לתותבות בארץ. הכנו לכם רשימה כאן בקישור.
- שאל את הרופא שלך על איזה סוג תותבת הוא מממליץ לך, חשוב שתכיר את המושגים בתחום התותבות, קרא כאן.
- חשוב לדעת כי סוג התותבת מוגדר לפי מבחן הניידות לקטוע – מבחן AMP שיגדיר באיזה רמת ניידות אתה, מה ה-K שלך. ניתן לקרוא על כך בהרחבה כאן.
- הגדר לעצמך מה היית רוצה לעשות לאחר הקטיעה, מה המטרות שלך, כך תדע לדעת מה לדרוש.
- בקש בקבוצת הקטועים שלנו המלצות על מכון תותבות, חשוב שתציין את סוג הקטיעה והיכן אתה גר.
צעד שני – בחינת האפשרויות
- מרחק המכון מביתך או מקום עבודתך – בתותבת הראשונה יתכן ויידרשו מספר ביקורים בבית המלאכה. כמו כן לעיתים נדרשים תיקונים לתותבת ולכן למרחק יש חשיבות גבוה.
- שוחח עם מספר פרוסטטיסטים – אם אתה עדין מאושפז בבית החולים, בקש שיגיעו אליך. סע בעצמך לבית המלאכה ותתרשם מהמקום בעצמך. האם נוח לך להגיע אליו, האם המקום מסודר ומאורגן.
- בקש מהפרוסטטיסט שמות של קטועים עם אותה רמת קטיעה כמו שלך ודבר איתם.
- שאל את הפרוסטטיסט מספר שאלות שיעזרו לך לתהות על קנקנו: מה תחום המומחיות שלך? כמה קטועים נמצאים אצלו בטיפול מדי שנה? אילו תותבות יתאימו לי, מה היתרונות והחסרונות של כל סוג עבורי? מהי עמדתך בנוגע לטכנולוגיות מתקדמות?
צעד שלישי – מערכת יחסים
הכימיה עם הפרוסטטיסט שלך חשובה באותה רמה של מקצועיותו. עליך להרגיש בנוח לדבר על החששות שלך, על השאלות שמתעוררות אצלך ועל הצרכים שלך ועליך לסמוך על תשובתו. חפש מישהו שיהיה קשוב לך, זמין לך ומוכן לדון איתך ברעיונות שלך, במקום אחד שמכתיב לך את רעיונותיו.
- יש להבין שזהו תפקידו של הפרוסטטיסט לתת מענה לחששות שלך, ועליך להציף אותם ולהביא אותם לתשומת ליבם- ליחס שלו יש משקל רב בבחירת מכון התותבות.
- קבע להיפגש עמו כאשר עולות חששות. כל נושא הקשור לנוחות או תפקוד דורש התייחסות מהירה על מנת שתוכל להפיק את מקסימום התועלת מהתותבת שלך.
- הקפד להגיע לביקורת אצל הפרוסטטיסט שלך פעם או פעמיים בשנה, אפילו אם אין בעיה כלשהי. ביקורים הם ללא עלות. מכוני התותבות אינם גובים תשלום עבור זמנם, בין אם להערכות ראשוניות או ביקורת התקדמות או צרכים. הם גובים רק עבור חומרים, מוצרים ותיקונים.
- שאל את הפרוסטטיסט שלך הרבה שאלות, על מנת להבין איך התותבת פועלת, ולהבין את המלצותיו של טכנאי הפרוטזות.
זכור שבסופו של יום, עליך לעשות בעצמך את החלטות הרפואיות שלך. הפרוסטטיסט יכול לתת המלצות, אבל אחריות ההחלטה הסופית בידך. אם אינך בטוח לגבי המלצותיו, אל תהסס לקבל דעה שניה מפרוסטטיסט אחר.
צוות העמותה וקבוצות הקהילה כאן כדי לסייע לך בכל שאלה או בעיה שמתעוררת מול מכון התותבות שלך.